poniedziałek, 2 lutego 2015

Masło orzechowe zrób i Ty!


Cała nasza rodzina uwielbia masło orzechowe. Moglibyśmy go jeść non stop, śniadanie, obiad kolacja. Jak wiadomo nie sztuką jest kupić. Ogromną frajdą jest zrobić go samemu.

Potrzebe składniki:
- 250g orzeszków ziemnych niesolnych;
- łyżkę oleju;
- sól, cukier do smaku.

Krok po kroku:
Orzeszki miksujemy razem z olejem, solą i cukrem na gładkę masę. 
Olejem regulujemy gęstość masy.

Pyszne jest z dżemem, miodem, bananami, jabłkiem...a może macie swoje ulubione połączenia?

SMACZNEGO!

12 komentarzy:

  1. Hmm.. W tle widzę orzechy włoskie - co by było gdyby ich użyć do masła, próbowałaś? Swoich ziemnych jeszcze się nie dorobiłem, ale super ekologiczne włoskie by się znalazły...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha, ha jak robiłam zdjęcia dokładnie o tym samym pomyślałam...muszę spróbować.

      Usuń
    2. Jutro wykonam i dam znać :)

      Usuń
  2. Rownież uwielbiam masło orzechowe ale póki co jadalam tylko kupne, ciekawe jak takie domowe smakuje :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zdaniem w niczym nie odbiega od kupnego. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Faktycznie, po co kupować skoro można zrobić samemu - smacznie i zdrowo :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja jedyna w domu podkradam masło orzechowe ze słoików... kupnych... kurcze robię swoje i będzie jeszcze bardziej MOJE! Jak mówisz, że takie samo to Ci wierze :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaczęłam robić masło orzechowe po przeczytaniu składu masła takiego kupnego. Nie żeby jakaś chemia w nim była ale właśnie prosty skład: orzeszki, sól, cukier. Jego smak zależy od tego ile dodamy cukru i soli, ale to musimy brać na wyczucie ;)

      Usuń
  5. Wyglada pysznie!! Zrobilabym z checia ale znajac zycie by sie zepsulo zanim zjemy. Mamy tendecje do jadania na miescie :(

    OdpowiedzUsuń
  6. Masło orzechowe wymiata! Polecam użyć do duszenia warzyw, zamiast innych tłuszczów. Malina

    OdpowiedzUsuń

Co o tym myślisz?