Cała nasza rodzina uwielbia masło orzechowe. Moglibyśmy go jeść non stop, śniadanie, obiad kolacja. Jak wiadomo nie sztuką jest kupić. Ogromną frajdą jest zrobić go samemu.
Potrzebe składniki:
- 250g orzeszków ziemnych niesolnych;
- łyżkę oleju;
- sól, cukier do smaku.
Krok po kroku:
Orzeszki miksujemy razem z olejem, solą i cukrem na gładkę masę.
Olejem regulujemy gęstość masy.
Pyszne jest z dżemem, miodem, bananami, jabłkiem...a może macie swoje ulubione połączenia?
SMACZNEGO!
Hmm.. W tle widzę orzechy włoskie - co by było gdyby ich użyć do masła, próbowałaś? Swoich ziemnych jeszcze się nie dorobiłem, ale super ekologiczne włoskie by się znalazły...
OdpowiedzUsuńHa, ha jak robiłam zdjęcia dokładnie o tym samym pomyślałam...muszę spróbować.
UsuńJutro wykonam i dam znać :)
UsuńRownież uwielbiam masło orzechowe ale póki co jadalam tylko kupne, ciekawe jak takie domowe smakuje :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem w niczym nie odbiega od kupnego. Pozdrawiam :)
UsuńFaktycznie, po co kupować skoro można zrobić samemu - smacznie i zdrowo :))
OdpowiedzUsuńzrobie na pewno!
OdpowiedzUsuńUwielbiam masło orzechowe!
OdpowiedzUsuńJa jedyna w domu podkradam masło orzechowe ze słoików... kupnych... kurcze robię swoje i będzie jeszcze bardziej MOJE! Jak mówisz, że takie samo to Ci wierze :-)
OdpowiedzUsuńZaczęłam robić masło orzechowe po przeczytaniu składu masła takiego kupnego. Nie żeby jakaś chemia w nim była ale właśnie prosty skład: orzeszki, sól, cukier. Jego smak zależy od tego ile dodamy cukru i soli, ale to musimy brać na wyczucie ;)
UsuńWyglada pysznie!! Zrobilabym z checia ale znajac zycie by sie zepsulo zanim zjemy. Mamy tendecje do jadania na miescie :(
OdpowiedzUsuńMasło orzechowe wymiata! Polecam użyć do duszenia warzyw, zamiast innych tłuszczów. Malina
OdpowiedzUsuń